Jasmínová rýže pochází původně ze severu Thajska. Dnes se ale pěstuje i v Laosu, Vietnamu a dokonce v Itálii. Své jméno získala kvůli své květinové vůni, která někomu připomíná jasmín a kvůli své bílé barvě. Tato specifická vůně se u rýže vytváří přirozeně.
Výhody produktu
- Po uvaření je rýže kyprá, lepivá a lehce nasládlá.
- Rýže má lehce nasládlou chuť, využijete ji proto i v dezertech.
- Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Rýže jasmínová *. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Výživové údaje na 100 g |
Energetická hodnota 1 510 kJ / 361 kcal |
Tuky: |
0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,1 g |
Sacharidy: |
78,0 g |
z toho cukry: |
0,3 g |
Vláknina: |
1,4 g |
Bílkoviny: |
7,4 g |
Sůl: |
0,02 g |
Kde se používá
Příloha - rýži lze využít jako přílohu k omáčkám. Rizoto - klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti. Smažená rýže - po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná vajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit. Nákyp - do vymazaného pekáčku vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme také ořechy, skořicí a případně cukrem, krátce zapečeme v troubě.
Na co si dát pozor
Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.
Doporučená příprava
Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství vody 20 minut.
Množství v balení
Balení obsahuje 500 gramů.
Skladování
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.