Pohanka lámanka
je vhodná do hotových polévek, vývarů jako příloha, k přípravě kaší, pomazánek. Rychle měkne - nemusí se vařit.
Ověřené bezlepkové recepty
Sekaná s pohankou lámankou (přibližně 6 porcí)
Ingredience: 1kg mletého masa (může být půl na půl vepřové s hovězím), 100g pohanky lámanky, 2 vejce, 2 cibule, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, kukuřičná strouhanka (nebo pohanková kaše natural).
Příprava: do osolené vroucí vody vsypeme pohanku lámanku (poměr pohanky a vody je 1 : 1,5) a necháme stát do vychladnutí. Maso s cibulí jemně umeleme. V míse vypracujeme z naměklé pohanky, masa, cibule, vajec, česneku a koření těsto, ze kterého vytváříme šišky. Šišky můžeme obalit v kukuřičné strouhance nebo kaši a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Podléváme vodou.
Brynzová pomazánka:
Ingredience: 1 balení brynzy, 2-3 vejce uvařená natvrdo, 100g pohanky lámanky, pórek (cibule), 3 sterilované okurky, sůl, citronová šťáva
Příprava: lámanku osolíme a zalijeme horkou vodou v poměru 1díl lámanky a 1,5 dílu vody. Necháme stát, dokud lámanka nezměkne a nevstřebá vodu (asi 15min). Pórek nebo cibuli nakrájíme, okurek, vejce nastrouháme, vše smícháme, dochutíme solí a šťávou z citronu. Mažeme na pečivo.