Popis
Třtinová melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Stébla třtiny se rozdrtí a vylisuje se z nich sladká šťáva, ve španělštině známá jako jugo de cana de azúcar. Ta se opakovaně vaří a nakonec rychle zchladí, čímž na jejím povrchu začne krystalizovat jantarově zbarvený třtinový cukr. Po jeho oddělení zůstane tmavá, hustá a mírně nahořklá tekutina připomínající sirup - melasa. Dále se čistí, ředí vodou a v některých případech fermentuje, například při výrobě rumu.
Melasa má intenzivní, sladkou chuť s lehkou hořkostí. Má bohatý karamelový nádech s tóny pražených oříšků a kávy. Hodí se třeba do perníku, závinu, sušenek. Kapkou melasy můžete vylepšit i müsli, jogurt, mléko nebo proteinový shake.
Obsahuje cenné minerály jako železo, vápník, hořčík a draslík. Oproti třtinovému cukru má nižší glykemický index, protože obsahuje méně sacharidů, takže nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.
V Jižní Americe, kde se cukrová třtina běžně pěstuje, se melasa využívá do marinád, glazur na maso a BBQ omáček. Přidává se také do dezertů a pečiva, například do tradičního pan de melaza (melasového chleba).
Bio Nebio Třtinová melasa nesířená BIO v bodech:
- obsahuje biologicky aktivní látky
- alternativa k třtinovému cukru
- výrazná chuť a aroma
- vhodná do perníku, závinu a pálivých jídel
- vhodná k dochucení jogurtu, müsli a mléka
Složení
Třtinová melasa*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
Skladujte v suchu s chladu.