Španělská kuchyně je rájem pro každého, kdo se vyžívá v dobrém jídle. Díky své rozmanitosti nabízí širokou škálu chutí. Na své si zde přijde každý. Milovníci dobrého masa, čerstvé zeleniny, stejně jako znalci kvalitního vína. Španělská kuchyně je bezpochyby jednou z nejrozmanitějších světových kuchyní, které máme možnost na svých cestách ochutnat. Typickou pro ni je regionální nejednotnost. Každý region má svou specialitu, která je pro něj typická. Nechybí zde ani tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro celou oblast Španělska, i když v jednotlivých regionech se mohou objevovat rozdíly v použitých potravinách. Tím nejtypičtějším pokrmem pro celé Španělsko je bezpochyby paella, námi Čechy často označovaná jako rizoto, i když se jedná o zcela odlišný pokrm od tradičního italského rizota. Paella je jídlem, které najdete na mnoha stolech, zejména pokud se u nich sejdou celé rodiny. Je to jídlo, pro které je typická společná konzumace, z toho důvodu se paella podává přímo na velké pánvi, na které byla připravována.
Čerstvé suroviny jsou základem
Základem většiny pokrmů jsou kvalitní, čerstvé suroviny. Mezi ty nejpoužívanější patří olivy, které jsou oblíbeny i v našich krajích. Jestliže budete hledat u nás originální španělské olivy, pak se podívejte na stránky katalog.bmcbrno.cz/spanelske-olivy/, kde najdete nabídku oliv dovážených přímo ze Španělska. Na výběr jsou olivy mnoha druhů a v baleních různých gramáží. Hodí se jak do studené tak teplé kuchyně.
Španělské nápoje
Španělská kuchyně by však nebyla zcela kompletní bez tradičních nápojů. Samozřejmostí je víno. Se Španělskem je v první řadě spojeno víno červené, ale své místo má také Old Porter. Portské víno je speciálním druhem vína, jelikož se jedná o víno, které si po prvotním ochutnání snadno spletete s likérem. Dalším nápojem, který je se Španělskem neodmyslitelně spjat je ovocná sangria. Jejím základem je ovoce nakrájené na kousky, nejčastěji se používají broskve, pomeranč, ananas, meloun, citron a to vše je přelité červeným vínem.